Как да откажем цигарите- умение, което можете да научите

Прекратяването на пушенето е Процес на научаване как да се справяте с желанието да пушите. За целта е необходимо съзнателно да тренирате ума си, създаване на нова връзка: “ Желанието ми да пуша ме кара да се замисля за малко, преди да изпуша цигарата“
СХЕМАТА:
1-ва стъпка : “ Пуши ми се “ – Щом ви се допуши започнете да повтаряте тези думи. Това помага да регистрирате какво става в съзнанието Ви.
2-ра стъпка : “ Разполагам със свободата да запаля“
3-та стъпка : “ Едно дръпване и отново ще пропуша“
4-та стъпка : Или “ Избирам да се върна към Пушенето“
Или “ За момента приемам желанието,вместо да пропуша“
Сега : Предстои ви да направите избор. Опитайте се да си кажете : “ Избирам да се върна към пушенето“ и вижте дали наистина го желаете.Като алтернатива се опитайте да приемете желанието.
“Да изберете за момента“ служи като припомняне,че правите избор,който няма да е завинаги. Колкото повече пъти изпитате желанието да запалите и предпочетете да го приемете за даденост, вместо да реаргирате с пушене, толкова по-лесно ще бъде да го правите.
5-та стъпка : “ Избирам това ,за да се възползвам от … “
Приключете цикъла,като си припомните каква полза ще имате от спирането на цигарите.

ПРЕДЛАГАМ
За да проработи схемата и да ви помогне ви предлагам първите няколко седмици, след като спрете да пушите непрекъснато да носите цигари със СЕБЕ СИ.Така по-бързо ще се отърсите от паниката, напрежението и отчаянието предизвикани поради чувството на лишение.
Налага се през първите няколко седмици да поставите отказа от цигарите на приоритетно място и да отделите време за да се справите с желанието. Нужни са по-малко от 30 секунди за да повторите цялата схема внимателно. За да не я забравите си я запишете на листчета, които са ви под ръка,а също и на определени места у вас. Важно е да не променяте думите, да си я повтаряте на глас, когато сте сами и да превърнете в свое лично решение приемането на желанията.

КАК ДА РАЗПОЗНАВАТЕ ЖЕЛАНИЕТО:

Желанието да пушите е преди всичко мисъл, която се превръща във физическо усещане. То се появява в съзнанието ви поради събития и обстоятелства, а не от физическа потребност. Когато спрете да пушите отначало изпитвате физическо неудобство с цялото си тяло. По-късно идва усещането всякаш сте в капан. Като правило то се вревръща във все полеко физическо неразположение и все по-ясно изразена мисъл. Само ако си позволите да изпитате тези неудобни чувства и мисли и си припомняте, че избирате да ги изпитвате ще бъдете в състояние да спрете да пушите и то завинаги.
ФИЗИЧЕСКОТО ОТЕГЛЯНЕ
1. Замайване на главата и дезориентация- трае 1-2 дни след спирането и се дължи на пренастройката на мозъка на новите порции кислород.
2. Усещане за изтръпналост в ръцете и краката.Понеже никотинът е свивал кръвоностните съдове, сега кръвта започва да тече свободно и кръвообращението също се пренастройва.
3. Запек- Понеже никотинът изкуствено е стимулирал действието на отделителната система,на тялото му е нужна временна пренастройка.
4. Увеличено отделяне на секрети от носа, кашлица с отхрачване. Тези признаци говорят за изчистване на тялото.
5. Умствено оттегляне.Желанието да пушите се появаява настойчиво от 2 дни и после започва да отслабва. Гледайте на това като на временна фаза . Ако изпитване желание и се чувствате лишени от възможността да го задоволите може да изпитате : гняв, ненавист, депресия, безпокойство, стрес и глад. Затова е нужно да се чувствате истински свободен да запалите. За да преодолеете този особено труден проблем направете следното упражнение:
1-ва Стъпка : Вземете лист хартия и ако продължавате да пушите запишете: “ Трябва да спра да пуша,защото …. “ и довършете изречението с всички причини,за които се сещате. Оставете по един празен ред между всяко изречение. Ако сте спрели да пушите,но изпитвате чувството за лишаване запишете: “ Не мога да пропуша отново,защото примерно ,ако го направя значи не съм успял или ако го сторя се страхувам,че никога вече няма да спра.
2-ра Стъпка : Прочетете отново написаните изречения и вникнете във всяка дума. В празните редове запишете, че “сте свободен да запалите“ или “ все пак може да продължите да пушите“. Фокусирайте се върху избора единствено за настоящия момент, че разполагате с пълна свобода да пушите и не трябва да запалите за да го докажете. Фазата на оттеглянето приемете като предизвикателство и с готовност сами със собствени усилия да преодолеете всички коварства, които ще ви устрои пристрастеното Ви съзнание. Окуражителното е,че ако се справите успешно фазата на оттеглянето е временна
НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПРЕДИЗВИКВАТЕ ЖЕЛАНИЕТО.

Целта на това умствено упражнение е умишлено да го провокирате и да проверите справяте ли се с него и съзнателно ли го приемате. Възползвайте се от познати пушачешки ситуации, концентрирайте се върху желанието и го контролирайте. Изтърпяването на дискомфорта е част от оздравителния процес на скъсването с пристрастеноста. Всичко направено за да не изпитвате дискомфорт е равносилно на ново пропушване. Съзнанието няма да се примири с дискомфорта автоматично. Запомнете,че възприемайки желанието да пушите:

1-во : Вие казвате с убеденост, че предпочитате да изживеете този дискомфорт, вместо отново да станете пушачи.

2-ро :Преодолявате страха си от това.

3-то : Ще бъдете в състояние да преценявате обективно и да прозрете измамата, че пушенето помага. Само така ще осъзнавате, че то всъщност е поредното желание да запалите и не постига нищо друго.

4-то : Ще отпуснете всяко напрежение. Все едно сте в буря, но променяте посоката. Вятърът е в гърба ни.


Опитайте се да гледате на неудобството, като на разплащането. Когато приемете добровнолно подобно състояние за известно време се възползвате от непушенето. Дискомфорта не е мъчение, не е съдба по-лоша от смъртта, а само временно явление, което постепенно отслабва. Не избягвайте трудните и изкушителни ситуации. Гмурнете се във всяка една от тях. Овладейте я без да запалите за дадения момент. Към края на първата седмица, през която не пушите все по-рядко ще ви се допушва, а когато се справите със дадена ситуация, следващия път в същата ще ви е по-лесно да се справите.
Отказът от цигарите е процес на пренастройване на пристрастения ни ум. Затова е необходимо време и усилия, но имате всички шансове за успех. Не можете да премахнете миналото, но сте в състояние да поемете контол върху настоящето и по този начин да определите бъдещето!

АКО ИМАТЕ НУЖДА ОТ ПОМОЩ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ИЛИ ГРУПОВА ТЕРАПИЯ МОЖЕТЕ ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ МЕН !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *