Ролята на психолога при отказването от цигарите

ЛИЧНА ИСТОРИЯ...

Най-хубавите години от живота ми-от 18 до 38 аз бях редовен и страстен пушач. Пушех по 1 кутия на ден. Пушенето беше много лично за мен и не допусках никой да ме поучава. Карах се с най-близките си хора, които се опитваха да ме помолят да ги спра. Не исках да знам нищо и за вредите и за пристрастеността, и за нищо, свързано с отказване на цигари. Не съм правила сериозни опити, защото смятах, че не мога да си представя живота без да пуша. Здравето ми беше сериозно разклатено, но не свързвах проблемите със сърцето, кашлицата, умората, депресията и мигрената с цигарите. Бях 14 години здравен работник и дори не исках да допусна, че цигарите бавно и сигурно рушат здравето ми. Когато ги отказах не съм спирала да чета за всичко свързано с тютюнопушенето, да експериментирам многобройни техники, да търся причините довели до пристрастяването. Всичко това правех с едничката надежда ДА НЕ ЗАПОЧНА ОТНОВО. Така мое хоби стана идеята да разкрия голямата загадка свързана с това- “защо хората пушат?“ Желанието ми да обобщя всичко прочетено ми даваше криле да не спирам да преследвам целта си. А тя беше да помагам на хората да се справят със своето заболяване-зависимостта, да намерят ключа, с който ще отворят вратата и ще бъдат свободни.

Съчетанието на двете ми професии-медицинска сестра и магистър психолог ми даваха увереността, че ще постигна целта си. В началото работих експериментално с приятели и роднини, а след това посветих голяма част от времето си да провеждам индивидуални психологични консултации. Аз пожелах да спра, научих се да контролорам желанието за пушене, превърнах се в бивш пушач, радвам се на прекрасно здраве, енергия и радост от живота. Това беше най-големият подарък, който си направих и моята най-голяма гордост.

АКО И ВИЕ МИЛИ ХОРА ИМАТЕ НЕПОКОЛЕБИМО ЖЕЛАНИЕ И НАМЕРЕНИЕ НЕПРЕМЕННО,НА ВСЯКА ЦЕНА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ, ДА СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ РОБСТВОТО НА ТЮТЮНА-СМЕЛО НАПРЕД! НЯМА НИЩО СТРАШНО! МНОГО Е ЛЕСНО ! СТРУВА СИ ДА ОПИТАТЕ ! МОЖЕТЕ ! АКО СТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕСИГУРНИ, АЗ МОГА ДА ВИ ПОДАМ РЪКА, ДА ПОТЪРСИМ РЕШЕНИЕ ЗАЕДНО И ДА СТИГНЕМ ТАМ , ЗА КЪДЕТО СТЕ ТРЪГНАЛИ.

Същност на психологичното консултиране

Както знаем никотиновата зависимост е едновременно психична и физична. И ако на нашето тяло са нужни 24 часа да се освободи от никотина, то с психиката е по-сложно. Нашето съзнание не прави този преход автоматично. Съзнанието ни остава съзнание на пушач. А това поражда конфликт. Нужно е време и работа правилно да се справиме с този процес.
а) Индивидуален подход– Всеки човек възприема света, в който живее по неповторим и субективен начин. Различно виждаме нещата, имаме свои нагласи, убеждения и ценности. Сетивната информация пресяваме според нашите спомени, чувства и преживявания. Всеки човек е отделен микрокосмос-уникален и единствен и за това работата с всеки човек е различна.
б) Ролята на психолога:
– Психологът изхожда от субективния свят на клиента, уважава го и се съобразява с него
– Проявява креактивност, взависимост от конкретния клиент.
– Търси и използва скритите ресурси на клиента и го насочва как да ги използва за справяне с тютюнопушенето.
– Помага на клиента с внимателно подбрани въпроси правилно и точно да определи целта си и да я представи като оформен резултат и да я осмисли.
– Помага му да изгради обективна самооценка за себе си,
– Търси и определя тези ценности на глас и убеждения на клиента, които са определящи за постигането на целта му.
в) Психологична консултация в помощ за :
– Съставяне профил на пушача
– Психологична диагностика на характера
– Определяне на мястото, в което се намира пушача в момента в процеса на откаване от цигари.
– Изясняване на причините за пушенето.
– Определяне на чувствата,които се изпитват благодарение на цигарите.
– Определяне на нови начини на поведение за достъп до определени усещания.
– Подпомагане изграждането на нови навици и самосъзнание на човека като непушач.
– Изграждане на нова ценностна система.
– Беседи по въпроси свързани с :
– желанието за пушене
-как се изграждат заблудите
-свободата да пушим
-приемане на желанието
-фаталната една цигара

– Нагледни материали и видеофилми за последиците от действието на тютюна и запознаване със световни здравни статистики
– Освобождаване на цигарите-съзнателно пушене.
– Избиране момента на отказване и мобилизиране волята на клиента.
– Изграждане на модели на общуване в среда на пушачи

РОЛЯТА НА ПСИХОЛОГИЧНОТО КОНСУЛТИРАНЕ В РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО Е ВАЖНА И ЗНАЧИМА. ДОБРЕ ОБУЧЕНИЯТ ПСИХОЛОГ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЪВ ПОМОЩНИК НА ЧОВЕКА, РЕШИЛ ДА ОТКАЖЕ ЦИГАРИТЕ, ЗА ДА БЪДЕ ТОЙ СВОБОДЕН, ЗДРАВ И ЩАСТЛИВ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *